جمعآوری مقاله: صدیقه خانیفر
کلمات کلیدی: استرس، اضطراب، ذهنآگاهی، مدیتیشن، مراقبه
چگونه درک استرس میتواند سلامت شما را بهبود بخشد
تاریخچه جالب کلمه استرس و تاثیر آن بر ذهن و بدن شما را بیاموزید. یک رویکرد انقلابی برای مدیریت استرس برای سلامتی بهتر کشف کنید.
درک استرس و تاثیر آن بر زندگی ما
مفهوم استرس اغلب به اشتباه درک می شود، بسیاری از مردم بر این باورند که استرس فقط به خاطر کار، روابط یا سایر مسائل شخصی است. با این حال، استرس یک پاسخ فیزیولوژیکی پیچیده است که می تواند تأثیر عمیقی بر سلامت و رفاه کلی ما داشته باشد. در این مقاله، تکامل استرس، تأثیرات آن بر بدن و چگونگی ارتباط نزدیک آن با احساسات و ذهن ما را بررسی خواهیم کرد.
تاریخچه مختصری از استرس
برای درک استرس، باید در زمان، به حدود ۷۰۰۰۰ سال قبل از میلاد سفر کنیم، زمانی که شکارچیان برای زنده ماندن در محیط خود باید در حالت آماده باش باشند. این پاسخ استرس اولیه برای بقای آنها ضروری بود. به سرعت به قرن هفدهم، زمانی که فیلسوف فرانسوی رنه دکارت مفهوم دوگانگی ذهن-بدن را معرفی کرد، که فرض میکند ذهن و بدن موجوداتی جداگانه هستند. این ایده راه را برای بسیاری از مکاتب فکری هموار کرد که به شکاف ذهن و بدن می پردازند.
در اواسط دهه ۱۸۰۰، کلود برنارد، پزشک فرانسوی، مفهوم هموستاز را معرفی کرد که توانایی بدن برای حفظ یک محیط داخلی پایدار را با وجود تغییرات در محیط خارجی توصیف می کند. بعدها، هانس سلیه، متخصص غدد مجارستانی-کانادایی، اصطلاح «استرس» را برای توصیف واکنش بدن به محرک های خارجی ابداع کرد.
پاسخ مبارزه یا فرار
زمانی که ما تحت استرس هستیم، واکنش «جنگ یا گریز» بدن ما تحریک میشود و هورمونهایی مانند آدرنالین و کورتیزول را ترشح میکند. این پاسخ برای کمک به ما در واکنش به تهدیدات فوری طراحی شده است، اما در دنیای امروز حتی بدون وجود خطر جدی، اغلب به طور مزمن فعال می شود که منجر به طیفی از پیامدهای منفی برای سلامتی می شود.
سیستم عصبی خودمختار، که پاسخ استرس ما را کنترل می کند، دارای دو شاخه است: سیستم سمپاتیک (جنگ یا گریز) و پاراسمپاتیک (آرامش و بازیابی). هنگامی که ما در حالت استرس هستیم، سیستم سمپاتیک ما غالب است، سیستم پاراسمپاتیک ما را سرکوب می کند و توانایی ما را برای التیام و استراحت مختل میکند.
تاثیر استرس بر زندگی ما
استرس مزمن میتواند منجر به طیف وسیعی از مشکلات سلامتی از جمله مشکلات گوارشی، اضطراب، افسردگی و بیماریهای قلبی عروقی شود. همچنین ارتباط تنگاتنگی با بهزیستی عاطفی ما دارد، مانند ترومای عاطفی حل نشده که اغلب به صورت علائم فیزیکی ظاهر میشود.
نقش احساسات در استرس
بسیاری از ما از افکار و احساسات درونی که در سطح استرس ما نقش دارند، بی اطلاع هستیم. انتقاد از خود، کمالگرایی و خودگویی منفی همگی میتوانند به چرخه استرس سمی کمک کنند. با پرداختن به این الگوهای زیربنایی، میتوانیم شروع به رهایی از چرخه استرس و پرورش انعطافپذیری عاطفی بیشتری کنیم.
احساسات نقش مهمی در استرس دارند. استرس روحی و روانی میتواند به اندازه استرس فیزیکی ناتوان کننده باشد. خودگویی منفی، اضطراب و افسردگی همگی با استرس مزمن مرتبط هستند. با پرداختن به این عوامل استرس زای عاطفی، می توانیم گام مهمی در جهت کاهش سطح کلی استرس برداریم.
رهایی از استرس
دنیایی را تصور کنید که در آن، بیشتر از احساسات و تأثیر آنها بر زندگی خود آگاه هستیم. دنیایی که بتوانیم علائم اولیه استرس را بشناسیم و برای جلوگیری از پیامدهای منفی آن اقدام کنیم. با پرورش آگاهی عاطفی بیشتر، مراقبت از خود و مهارتهای مدیریت استرس، میتوانیم شروع به رهایی از چرخه استرس کنیم و زندگی رضایتبخشتر و سالمتری داشته باشیم.
همانطور که ما به کشف اسرار بدن و ذهن انسان ادامه می دهیم، به ما یادآوری میشود که توانایی ما بسیار بیشتر از آن چیزی است که اغلب به خودمان اعتبار میدهیم. با استفاده از پتانسیل کامل انسانی خود، میتوانیم جهانی بسازیم که در آن استرس دیگر یک نیروی غالب نباشد، بلکه جنبهای قابل کنترل از رفاه کلی ما باشد.
تغییر الکوهای غلط
زمان آن فرا رسیده است که الگوی خود را تغییر دهیم و به، به هم پیوستگی ذهن و بدن خود پی ببریم. با پذیرش این مفهوم، میتوانیم رویکردی جامعتر به سلامت و تندرستی داشته باشیم، به علل اصلی استرس بپردازیم و بهزیستی کلی را ارتقا دهیم.
در نتیجه، استرس یک پاسخ طبیعی به تهدیدات درک شده است، اما استرس مزمن می تواند عواقب مخربی بر سلامت جسمی و عاطفی ما داشته باشد. با آگاهی بیشتر از احساسات خود، پرداختن به عوامل استرس زای عاطفی و ترکیب تکنیک های آرامش بخش مانند تکنیکهاب ذهنآگاهی، می توانیم پاسخ مبارزه یا فرار را بشکنیم و بهزیستی کلی را ارتقا دهیم. زمان آن فرا رسیده است که سلامت خود را کنترل کنیم و الگوی جدیدی برای زندگی ایجاد کنیم.
مدیتیشن ذهنآگاهی، یک الگوی جدید برای خلاصی از استرس
یکی از قویترین فواید مدیتیشن ذهنآگاهی، توانایی آن در کمک به افراد برای داشتن احساس مثبتتر، کاهش اضطراب و افسردگی است. با تغییر رابطه خود به تجربیاتمان، مدیتیشن به ما این امکان را می دهد که احساسات و افکار خود را همان طور که هستند ببینیم – فقط احساسات و افکار، نه اینکه در درون آنها گم شویم.
انجام تکنیکهای ذهنآگاهی از جمله مراقبههای روزانه میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند. تکنیکهای ذهنآگاهی کمک میکند بار ذهنی منفی کاهش پیدا کند با ایجاد تعادل بین ذهن و بدن میتوان بار ذهن را کاهش داد. یکی از این تکنیکها تنفس آگاهانه است که تمرکز فرد بر ریتم تنفس از ابتدا تا انتها بر روی دم و بازدم است. این کار کمک میکند سیستم سمپاتیک بدن آرام شود و استرس کاهش پیدا کند. از دیگر تکنیکها حضور در لحظه اکنون است .گوش دادن به صداهای محیط و یا دیدن رنگها در محیط باعث میشود در لحظه اکنون حضور داشته باشیم. بودن در لحظه اکنون با تمرکز بر محیط باعث ایجاد آرامش میشود.
با استفاده از لینک زیر میتوانید وبینار رهایی از اضطراب که در موسسه فرامدرک ارائه شده است را مشاهده نمایید در این وبینار راهکارهای بسیار کاربردی ارائه شده است.